Leg uw wensen vast in een levenstestament

Een levenstestament is een persoonlijk document waarin u uitlegt wat uw wensen zijn als u zelf bepaalde dingen niet meer kunt doen of geen beslissingen meer kunt nemen. De kern van een levenstestament is een volmacht, die door de notaris is opgesteld.

Jonge advocaat stelt testament op voor oudere man

In die volmacht – of combinatie van volmachten – legt u onder andere vast wie beslissingen mag nemen over uw financiële zaken. Of wie medische keuzes mag maken als u dat zelf niet meer kunt. Daarmee is het, in tegenstelling tot een ‘gewoon’ testament, bedoeld om zaken te regelen die gedurende uw leven kunnen spelen.

Vertegenwoordigers

In een levenstestament benoemt u één of meerdere personen als uw vertegenwoordiger(s). Die krijgt of krijgen daardoor een volmacht om namens u te spreken en beslissingen te nemen. Vaak gaat het om mensen dichtbij, zoals uw partner of één of meerdere kinderen.

Als u kiest voor meerdere vertegenwoordigers, is het verstandig om elk van hen de verantwoording te geven over een eigen ‘domein’, zoals bijvoorbeeld medische of financiële zaken. Artsen, ziekenhuizen en financiële instellingen zoals banken en verzekeraars accepteren over het algemeen niet dat er meerdere vertegenwoordigers zijn.

Uitgebreider

In een levenstestament kunt u daarnaast andere wensen laten opnemen. Bijvoorbeeld of u wel of niet wilt worden gereanimeerd. Of dat u jaarlijks bepaalde schenkingen wilt doen. U kunt het zo uitgebreid maken als u wilt. Daarmee gaat een levenstestament veel verder dan een volmacht.

Wacht niet te lang

Als u een levenstestament wilt laten opstellen, wacht daar dan niet te lang mee. Als u door welke reden dan ook wilsonbekwaam raakt, bent u te laat. U kunt uw levenstestament trouwens op elk gewenst moment laten aanpassen. U moet dan wel opnieuw naar de notaris, die hiervoor natuurlijk kosten in rekening brengt.

Meer informatie

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden van een levenstestament kunt u het beste even contact opnemen met uw notaris. Die kan u ook adviseren als u twijfelt tussen een levenstestament en een volmacht.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag