Zakelijk en privé scheiden, hoe doet u dat?

Als u een eenmanszaak heeft, zijn zakelijk en privé met elkaar verweven. Dat kan problemen geven bij een scheiding, een faillissement, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Hoe zorgt u ervoor dat uzelf, uw partner en uw bedrijf niet te veel financiële risico’s lopen? Drie tips.

 poppetje die houten stenen tegenoudt om te voorkomen dat de andere stenen omvallen met een rustieke achtergrond
Nieuws
Datum: 16-11-2020

1.Kies voor huwelijkse voorwaarden 

Als u voor 2018 in gemeenschap van goederen bent getrouwd, delen u en uw partner alle bezittingen en schulden. Daaronder valt ook uw eenmanszaak. Dat kan problemen geven bij een scheiding of een faillissement. U doet er verstandig aan alsnog huwelijkse voorwaarden op te laten stellen en het bedrijf los te koppelen van uw partner. Dat kan als het huwelijk langer dan een jaar geleden gesloten is.

Voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018 geldt dat bezittingen en schulden van vóór het huwelijk niet onder de gemeenschap van goederen vallen. Heeft u al een eigen bedrijf en gaat u nu trouwen? Dan is de zaak uw eigendom en blijft uw partner bij schulden of een faillissement buiten beschouwing. En bij een scheiding hoeft u de waarde van uw bedrijf niet met uw partner te delen. Maar het is toch verstandig om de notaris te vragen of u ook nog huwelijkse voorwaarden moet opstellen. Omgekeerd: bent u na 2018 getrouwd en begint u nu een eigen bedrijf? Dan is de onderneming wel van u beiden samen. Laat dan sowieso bij de notaris huwelijkse voorwaarden opstellen om zakelijk en privé te scheiden.

2.Beperk het risico van arbeidsongeschiktheid 

Ook als u arbeidsongeschikt raakt, kan dat grote gevolgen hebben voor de financiële positie van uw gezin. U kunt immers geen beroep doen op de Ziektewet of de WIA. En hoe zet u uw bedrijf voort als u zelf niet kunt werken? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u uw inkomen veiligstellen en kunt u ondersteuning krijgen om uw bedrijf te blijven runnen. 

3.Beperk het risico van overlijden 

Hoe staat uw gezin ervoor als u onverhoopt komt te overlijden? Heeft uw partner dan recht op partnerpensioen of heeft u een overlijdensrisicoverzekering? En misschien werkt u samen met een of meer compagnons die het bedrijf voort willen zetten na uw overlijden. Zorg er dan voor dat zij uw aandelen kunnen overnemen en dat zij genoeg geld hebben om uw nabestaanden te kunnen uitkopen. Dat kan bijvoorbeeld met een compagnonsverzekering.

Neem gerust contact op met ons kantoor om te bespreken hoe u de financiële positie van uw bedrijf en van uw gezin onder alle omstandigheden kunt beschermen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.