Minder branden, meer schade

Het aantal woningbranden lag in 2019 aanzienlijk lager dan in het jaar ervoor. Maar omdat de schade per brand veel hoger was, veranderde er weinig aan de totale kosten die verzekeraars moesten vergoeden. 

Brandweer blust een huis wat in brand staat
Nieuws
Datum: 12-10-2020

In 2018 waren er nog bijna 81.000 woningbranden. Vorig jaar daalde dat aantal naar minder dan 65.000, een afname van zo’n 25%. Het gemiddelde schadebedrag liep echter flink op: van € 2.764 in 2018 naar € 3.440 in 2019. 

Minder slachtoffers 

De totale schadelast bleef daarmee stabiel op ongeveer € 220 miljoen, aldus branchevereniging Verbond van Verzekeraars. Gelukkig waren er vorig jaar wel minder slachtoffers die de brand niet overleefden. Dat aantal daalde van 33 naar 22. Dat blijkt uit cijfers van de Brandweeracademie. 

Oud en nieuw 

De meeste woningbranden vonden zoals gebruikelijk plaats rond oud en nieuw. De meeste claims kwamen uit de provincies Overijssel en Limburg: gemiddeld ruim 11 per 1.000 huishoudens. Veel branden ontstonden door menselijke fouten, kapotte of slecht werkende apparaten en kortsluiting.

Rookmelder 

De brandweer blijft benadrukken hoe belangrijk goed functionerende rookmelders zijn om bij brand snel te kunnen handelen. Want hoewel er in zeven van de tien huizen rookmelders hangen, functioneert slechts eenderde daarvan goed.

Nationale Brandpreventieweken 

Om het bewustzijn van consumenten te vergroten, voert de brandweer daarom in oktober actief campagne met het thema 'Rookmelders redden levens'. Samen met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Brandwonden Stichting werkt Brandweer Nederland hiervoor samen in het Netwerk Nationale Brandpreventieweken. Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl.

Meer informatie 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Bijvoorbeeld of uw verzekeringen wel berekend zijn op de toenemende schadelast door brand? Neem dan gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.