Hoogte hypotheekrente stabiliseert

Het lijkt erop dat veel banken hun hypotheekrentes de komende tijd niet verder verlagen. Het gaat daarbij vooral over langere rentevaste periodes, zoals die van twintig jaar. Gemiddeld bedraagt die rente nu ongeveer 1,4%.  

Papieren huis met een rekenmachine, potlood en muntgeld
Nieuws
Datum: 18-03-2021

De stabilisering is het gevolg van oplopende marktrentes. Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) in het recente rentebesluit geen veranderingen aankondigde, maken hypotheekverstrekkers toch pas op de plaats. Zij durven hun rentes ook niet te verhogen vanwege de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt. 

Nu actie ondernemen? 

Deze ontwikkeling kan belangrijk zijn voor huiseigenaren die hun hypotheek niet recent hebben overgesloten of rentemiddeling hebben aangevraagd. Nu het erop lijkt dat de hypotheekrente een voorlopig laagste punt heeft bereikt, moeten zij overwegen of het tijdsstip is aangebroken om dit alsnog te doen. 

Oversluiten 

Als u uw hypotheek oversluit voordat uw huidige rentevaste periode afloopt, moet u boeterente betalen. Ondanks die boeterente kan oversluiten interessant zijn. Als u straks veel lagere maandlasten heeft en de boeterente daardoor binnen enkele jaren terugverdient, gaat u daarna besparen. De boeterente mag u overigens eenmalig aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. 

Rente middelen 

Als u kiest voor rentemiddeling betaalt u geen boete maar wel een wat hogere rente dan wanneer u de rentevastperiode zou openbreken. Zoals het woord rentemiddeling al zegt, wordt het verschil tussen de rente die u nu betaalt en de marktrente gemiddeld. Grofweg betekent dit dat u de ene helft van het verschil betaalt en uw hypotheekverstrekker de andere helft. 

Win advies in 

Heeft u uw hypotheek nog niet overgesloten of is het al enige tijd geleden dat dit is gebeurd? Twijfelt u of u in actie moet komen? Het is altijd verstandig om advies in te winnen voordat u een grote financiĆ«le beslissing neemt. Als specialist op het gebied van hypotheken zijn wij u daarbij graag van dienst. Neem dus gerust contact met ons op om te horen wat we voor u kunnen betekenen. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.