Collectieve zorgverzekering blijft de moeite waard 

Zo’n 65% van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Hun belangrijkste argument: de korting op de premie. Maar helaas blijkt dat vaak schijn te zijn. Daarom mogen verzekeraars de premiekorting vanaf 2023 niet meer aanbieden. Wat betekent dat voor uw collectieve zorgverzekering? 

Groep handen van mensen met handschoenen aan dragen een hart
Nieuws
Datum: 21-10-2020

Het idee achter de collectieve korting was dat verzekeraars voordelig uit zijn als zij veel mensen tegelijk verzekeren. Zij profiteren daardoor immers van (schaal-)voordelen bij de zorginkoop en besparen op de kosten voor serviceverlening en administratie. Verzekeraars mochten daarom 10% korting geven op hun basisverzekering. 

Geen echte korting 

In de praktijk liep het anders. De korting kwam er wel, maar pas nadat zorgverzekeraars de premie eerst verhoogden. Verzekerden zijn dan met de collectieve verzekering alsnog duurder uit dan met een gewone zorgverzekering. Dat moest stoppen, vond de minister. De maximale korting ging vorig jaar daarom naar 5 procent. En vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars überhaupt geen korting meer geven op de basispremie van een groep verzekerden.  

Uw collectieve zorgverzekering 

De wijzigingen kunnen ertoe leiden dat uw medewerkers uit de collectieve verzekering stappen en zelf een particuliere zorgverzekering afsluiten. Waarom zou u deze voorziening dan willen behouden? Wel, collectieve verzekeringen bieden ook andere voordelen. Denk aan: 

  • Ruimere vergoedingen. U kunt speciale dekkingen krijgen op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering. Die extra’s kunnen aansluiten op gezondheidsrisico’s in uw bedrijf. Maatwerk dus. 
  • Korting op de aanvullende verzekering. De korting op de basisverzekering verdwijnt straks. Maar zorgverzekeraars mogen dan nog wel een korting geven op de premie van de aanvullende verzekering. De totaalpremie kan dan toch heel gunstig zijn voor uw medewerkers. 
  • Iedereen geaccepteerd. Voor de basisverzekering moeten verzekeraars iedereen accepteren. Voor de aanvullende verzekering geldt die acceptatieplicht niet. Mensen met bepaalde aandoeningen kunnen uitgesloten worden. Maar bij een collectieve zorgverzekering zijn verzekeraars vaak bereid om ook hen te accepteren voor de aanvullende polis. 
  • Toegang tot bepaalde gezondheidsprogramma’s zoals trainingen, cursussen en coaching. Denk aan gezondheidschecks en online zelfhulp. 
  • Partners en kinderen zijn mee te verzekeren. Niet alleen uw medewerker heeft de voordelen van de collectieve verzekering, het hele gezin profiteert ook. 

Overstapseizoen is weer aangebroken 

U kunt weer overstappen naar een andere collectieve verzekering. Vanaf half november kunt u uw bestaande polis door ons laten doorlichten. Wij vergelijken deze dan op premies en voorwaarden en gaan na of er een pakket is dat beter aansluit op de situatie in uw bedrijf en bovendien goed geprijsd is. Neem contact op met ons kantoor voor een inventarisatie, analyse en advies. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.