Zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte: wat zijn de spelregels?

Heeft u dit jaar kosten gemaakt voor zorg of omdat u of een naaste ziek was? Wellicht mag u die kosten dan aftrekken bij uw belastingaangifte. Daardoor krijgt u misschien geld terug of hoeft u minder belasting te betalen.

Belastingaangifte met euro's erop

Zorgkosten die u mag aftrekken, heten specifieke zorgkosten. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om deze kosten te mogen aftrekken. Specifieke zorgkosten zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, maar voor hulpmiddelen.

Welke kosten u wel of niet mag aftrekken, kan van jaar tot jaar verschillen. Op de website van de Belastingdienst vindt u het meest recente overzicht.

Zorgkosten voor anderen
In sommige gevallen mag u ook de kosten aftrekken die u voor anderen maakt. Dit geldt voor:

  • uw fiscale partner;
  • kinderen jonger dan 27 jaar die niet in staat zijn de kosten zelf te betalen;
  • ouders, broers of zussen die bij u in huis wonen en afhankelijk zijn van uw zorg. Iemand is afhankelijk van uw zorg als hij normaal gesproken beroepsmatige hulp nodig heeft of verzorging in een verzorgingshuis of verpleeghuis;
  • ernstig gehandicapte mensen van 27 jaar of ouder met wie u in gezinsverband woont. Iemand is ernstig gehandicapt als hij aanspraak kan maken op opname in een verpleeginstelling.

Drempelbedrag
Verder mag u alleen geld terugvragen als uw specifieke zorgkosten boven een bepaald drempelbedrag uitkomen. Voor de berekening van het drempelbedrag over 2020 klikt u hier.

Meer aftrek
Is uw (gezamenlijke) drempelinkomen in 2020 niet hoger dan € 35.375,- ? Dan mag u meer aftrekken. Als u op 1 januari 2020 nog niet de AOW-leeftijd had bereikt, heeft u recht op een verhoging van 40% van uw specifieke zorgkosten. Ontving u gedurende het hele jaar al wel AOW? Dan bedraagt dit percentage zelfs 113%. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.